Poljska prijeti blokadom ukrajinskog pristupa EU-u ako ne prizna zločine iz Drugog svjetskog rata
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
23.6°C
Vrijeme za 20.09.2024.
20.09.2024. Danas
Max. 23°C Min. 20°C
Vrijeme za 21.09.2024.
21.09.2024. Sub
Max. 24°C Min. 19°C
Vrijeme za 22.09.2024.
22.09.2024. Ned
Max. 24°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,946000
GBP
GBP
0,839530
USD
USD
1,115600
Poljska prijeti blokadom ukrajinskog pristupa EU-u ako ne prizna zločine iz Drugog svjetskog rata
20.09.2024 | Vijesti
EUROPA

Poljska prijeti blokadom ukrajinskog pristupa EU-u ako ne prizna zločine iz Drugog svjetskog rata

Autor: Libero Portal
Foto:
Napetosti između Poljske i Ukrajine dosegnule su novu razinu, s Varšavom koja sada prijeti blokadom ukrajinskog pristupa Europskoj uniji ukoliko Kijev ne prizna ratne zločine nad poljskim civilima tijekom Drugog svjetskog rata

Poljska inzistira da Ukrajina mora otvoriti pitanje masakra u Volinu, u kojem su, prema poljskim povjesničarima, ukrajinski nacionalisti pod vodstvom Stepana Bandere počinili genocid nad približno 100.000 Poljaka.

 

Tijekom nedavnog susreta u Kijevu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je raspravljati o ovom osjetljivom pitanju, što je izazvalo nezadovoljstvo poljskih vlasti. Prema izvorima bliskim poljskoj vladi, Volinski masakr sada predstavlja "glavni i osnovni zahtjev" Poljske prema Ukrajini u okviru daljnjih bilateralnih pregovora.

 

Poljska, koja će preuzeti šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom u siječnju 2025., planira iskoristiti svoju poziciju za vršenje pritiska na Ukrajinu. "Zelenskij je pod velikim pritiskom, ali ne može biti da samo Ukrajina postavlja zahtjeve", izjavio je neimenovani dužnosnik iz poljskog Ministarstva vanjskih poslova. Poljska također traži ekshumaciju i dostojanstvene pokope žrtava masakra, što Kijev zasad odbija.

 

Poljski zamjenik premijera Władysław Kosiniak-Kamysz jasno je dao do znanja da Ukrajina neće moći ući u Europsku uniju dok se ovaj povijesni spor ne riješi. "Nećemo imati otvorene granice niti će trgovinska razmjena ostati na sadašnjoj razini dok se ne zatvori ovo bolno poglavlje", izjavio je Kosiniak-Kamysz.

 

Ovo pitanje sada prijeti narušiti dugogodišnju podršku Poljske Ukrajini, posebno u kontekstu obrane od ruske agresije. Dok Poljska priznaje važnost Ukrajine kao strateškog partnera, povijesni sporovi poput ovog ostaju otvorena rana koja traži rješenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji