Evo koji sektor je iznenadio uspjehom u prošloj godini, a nije turizam!
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.3°C
Vrijeme za 19.09.2024.
19.09.2024. Danas
Max. 19°C Min. 19°C
Vrijeme za 20.09.2024.
20.09.2024. Pet
Max. 23°C Min. 17°C
Vrijeme za 21.09.2024.
21.09.2024. Sub
Max. 24°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,938800
GBP
GBP
0,842250
USD
USD
1,112400
Evo koji sektor je iznenadio uspjehom u prošloj godini, a nije turizam!
14.09.2024 | Vijesti
REZULTATI GOSPODARSTVA

Evo koji sektor je iznenadio uspjehom u prošloj godini, a nije turizam!

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Iako Dubrovnik na prvi pogled dominira turizmom, postoje i drugi sektori koji uspješno rastu

Jedan od tih sektora je građevina, koja je, unatoč globalnim izazovima, zabilježila iznimne rezultate.

Informaciju o tome dobili smo izravno od predsjednice Županijske komore Dubrovnik, Nikoline Trojić, koja je potvrdila kako se građevinski sektor uspio nametnuti kao jedan od ključnih čimbenika gospodarskog rasta.

 

,, Prema navedenoj listi osim poduzeća iz sektora turizma značajan poslovni uspjeh u 2023. godini zabilježila su poduzeća iz sektora građevine, sektora prometa te sektora dobivanja energije iz obnovljivih izvora. Ovakav poredak najuspješnijih uopće ne iznenađuje. Oporavak od negativnih utjecaja korona krize iz godine u godinu turističke rezultate vraća na staze stare slave. 

 

...

 

Građevina je jedna od rijetkih djelatnosti koja je i za vrijeme korona krize ostvarivala pozitivne rezultate. Jednim dijelom su razlog značajni infrastrukturni projekti financirani sredstvima EU, a s druge strane, u vrijeme svjetske inflacije, ulaganje u nekretnine je bilo utočište za spas vrijednosti novca. Svjedoci smo značajnog rasta cijena nekretnina zadnjih godina. Razlog je iznimno visoka potražnja. Nju prije svega čine domaći i strani vlasnici kapitala u cilju očuvanja vrijednosti novca, ali i domaća potražnja za turističkim kapacitetima za privatni smještaj, koji na našem području ima eksponencijalni rast zadnjih sedam godina. Kad se tome dodaju potrebe za smještajem sve većeg udjela strane radne snage situacija sa stambenim fondom dolazi do usijanja. U svemu tome ne smije se zaboraviti niti lokalno stanovništvo koje također ima potrebu za stambenim zbrinjavanjem, dok je u isto vrijeme tog stambenog prostora sve manje. Tema stambenog fonda postaje nacionalno pitanje broj jedan. Dobro je da smo to napokon osvijestili. A valjda će se u doglednoj budućnosti i smisliti neko pametno rješenje. ''

 

Osim građevinskog sektora, značajan uspjeh zabilježili su i sektori prometa te proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Predsjednica Županijske komore Dubrovnik, Nikolina Trojić, osvrnula se na širu sliku gospodarstva i istaknula ključnu poruku:

 

,,Ono što bi nam svima trebala biti glavna strateška odrednica jest razina kvalitete proizvoda i usluga. Mi smo mala zemlja, prostorno i ljudstvom iznimno limitirana. Ne možemo se natjecati količinama, niti niskim cijenama. Mi smo tržište za „boutique“ proizvode, pa i usluge. Takvih kupaca na svijetu ima. Njih rijetko pogađaju krize i nelikvidnost, dakle stabilna su klijentela, dokle god dobivaju vrijednost za novac. Znam da je više ta fraza izlizana i prečesto kod nas korištena, ali na žalost mi je „diplimo“ samo deklarativno, na riječima. Često smo svjedoci da određeni pojedinci pokleknu pred brzom zaradom pa degradiraju svoj proizvod, uslugu, pa i cijelu destinaciju. Mi bi još od vrtića trebali učiti djecu da je fer odnos „vrijednost za novac“ najbolji garant uspjeha na ovim prostorima. Još su u 16. stoljeću to prepoznali stari Dubrovčani, koji su dali uklesati na zgradi carinarnice, u Sponzi, natpis: „naši utezi ne daju da se vara i bude prevaren, kad mjerim robu, mene mjeri sam Bog“. Bilo bi lijepo kad bi i nama danas bila takva mjera i pristup. ''

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji