Visoka prosječna dob i nizak natalitet u RH: Koje mjere poduzima Grad Dubrovnik?
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.8°C
Vrijeme za 19.09.2024.
19.09.2024. Danas
Max. 19°C Min. 19°C
Vrijeme za 20.09.2024.
20.09.2024. Pet
Max. 23°C Min. 17°C
Vrijeme za 21.09.2024.
21.09.2024. Sub
Max. 24°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,938800
GBP
GBP
0,842250
USD
USD
1,112400
Visoka prosječna dob i nizak natalitet u RH: Koje mjere poduzima Grad Dubrovnik?
19.09.2024 | Vijesti
DEMOGRAFIJA

Visoka prosječna dob i nizak natalitet u RH: Koje mjere poduzima Grad Dubrovnik?

Autor: Libero Portal
Foto: Grad Dubrovnik
Prema dostupnim podacima, prosječna starost stanovnika Hrvatske iznosi 45,2 godine, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prosjek nešto niži, 44,2 godine, što je i dalje više u odnosu na druge zemlje svijeta

Iako je taj broj niži nego na državnoj razini, i dalje je iznad prosjeka mnogih svjetskih zemalja, a jedan od glavnih razloga tome je niska gruba stopa nataliteta, koja iznosi svega 8 djece na 1000 stanovnika, u usporedbi s prosjekom Europske unije od 10,75. S obzirom na te izazove, pitali smo Grad Dubrovnik koje su mjere poduzete kako bi se ovi negativni demografski trendovi zaustavili. Evo što smo doznali.

 

Grad Dubrovnik već sedam godina provodi uspješne demografske mjere, s naglaskom na osiguravanje stambenih rješenja za mlade obitelji, kako bi im olakšao osnovni korak na putu ostanka u gradu. Grad je prvi u Hrvatskoj razvio vlastiti model sustavne politike rješavanja stambenog pitanja, pod nazivom "Dubrovačka stanogradnja".

 

Program je započeo izgradnjom stanova u naselju Mokošica, gdje je 39 stanova dodijeljeno mladim obiteljima, a uz suradnju s Ministarstvom branitelja, dio stanova je dodijeljen braniteljima. U nastavku ovog programa prošle godine izdana je građevinska dozvola za gradnju novih 50 stanova u naselju Solitudo, namijenjenih mladim obiteljima.

 

Također, Grad Dubrovnik je osigurao zemljište na Pobrežju koje će se dodjeljivati mladim sugrađanima za izgradnju tipskih kuća. Dio tog zemljišta rezerviran je za stambeno zbrinjavanje djelatnika u zdravstvu, kako bi se potaknulo zadržavanje medicinskih stručnjaka u gradu.

 

Grad je također osmislio program "30 x 30" kojim se subvencionira 30 mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura za kupnju prve nekretnine, izgradnju ili nadogradnju objekta. Prvi ugovori s korisnicima već su potpisani. Uz to, prošle godine je isplaćeno 41.130,25 eura subvencija za najam stana, čime je obuhvaćeno 45 korisnika.

 

Poseban naglasak stavljen je na obnovu stambenog fonda unutar gradskih zidina. Grad Dubrovnik renovira stambene jedinice koje zatim ustupa obiteljima s više djece, s ciljem demografske revitalizacije povijesne jezgre. Zahvaljujući ovom programu, tri obitelji s ukupno 12 djece već su uselile u gradske stanove u starom gradu, dok je u tijeku natječaj za obnovu još tri stana.

 

Osim toga, nedavno je fond stanova povećan za jedan stan u povijesnoj jezgri, površine 140 kvadrata, koji je Gradu ustupila Vlada Republike Hrvatske. Prije toga, Grad je koristeći pravo prvokupa obogatio svoj stambeni fond za još dva stana, čija je kupnja vrijedna gotovo milijun eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji