Rekordan broj posjetitelja na Europskoj noći istraživača 2024. u pet hrvatskih gradova (FOTO)
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.7°C
Vrijeme za 28.09.2024.
28.09.2024. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 29.09.2024.
29.09.2024. Ned
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 30.09.2024.
30.09.2024. Pon
Max. 21°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,942000
GBP
GBP
0,833380
USD
USD
1,115800
Rekordan broj posjetitelja na Europskoj noći istraživača 2024. u pet hrvatskih gradova (FOTO)
28.09.2024 | Vijesti
UNIDU

Rekordan broj posjetitelja na Europskoj noći istraživača 2024. u pet hrvatskih gradova (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto:
Uspješno je provedena Europska noć istraživača 2024. u Dubrovniku, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu, s rekordnim brojem od više od 20.000 posjetitelja

Popularne gradske lokacije su tako pretvorene u velike laboratorije i učionice u kojima su svi posjetitelji mogli naučiti nešto o najnovijim znanstvenim otkrićima na zabavan i interaktivan način. Tom prilikom naši su istraživači pripremili više od 140 zanimljivih aktivnosti, među kojima su eksperimenti, radionice, igre, kvizovi, predavanja i natjecanja prilagođena svim generacijama.

 

DUBROVNIK – Studentski dom

 

Više od 500 dubrovačkih posjetitelja, a posebno djeca i mladi, sinoć su ispred Studentskog doma imali priliku eksperimentirati, upoznati se s radom znanstvenika sa svih sastavnica Sveučilišta te naučiti više o praktičnim primjenama i utjecaju znanosti na naš svakodnevni život.

 

Svi zainteresirani su mogli uživati u promatranju zviježđa, učiti o morskim organizmima, problemu otpada u moru, ali i o važnosti kisika. Također su mogli učiti temeljne principe za održavanje života u hitnim situacijama. Ljubitelji prirode mogli su istraživati utjecaj klimatskih promjena na biljni svijet, ali i naučiti prepoznati kvalitetno maslinovo ulje koristeći jednostavne metode ili izraditi vlastiti jelovnik zdrave prehrane. Tehnološki entuzijasti na jednu su večer ‘zaronili’ u svijet vizualizacije i holograma, ali i usvojili vrijedne savjete za štednju energije. Dio radionica bio je posvećen razvijanju vještina poduzetništva i učenju o važnosti financijske pismenosti, a ljubitelji kvizova su se mogli okušati u natjecanju povijesne tematike.

 

RIJEKA – Exportdrvo

 

U riječkom Exportdrvu preko 2700 oduševljenih posjetitelja, imali su priliku sudjelovati u izložbama, brojnim kreativnim radionicama, eksperimentima, igrama i simulacijama, koje je pripremilo oko 150 riječkih znanstvenika na 30 znanstvenih postaja. A, sve je započelo sjajnim predavanjem o pravim noćnim istraživačima – šišmišima.

 

Mnogi posjetitelji sudjelovali su u aktivnostima vezanima uz umjetnu inteligenciju. Djeca su posebno uživala u pronalaženju vodenih medvjedića pomoću mikroskopa, matematičkim igrama i trikovima, promatrali kako se zgrade ponašaju u potresima, a kako brodovi u moru i oceanima te saznali što nas ljude razlikuje od banane! Radionica „Podvodni detektivi“ pojačala je svijest o problemu zagađenja mora, a održan je i kviz koji je provjerio znanje sudionika o vrstama otpada i ekološkim rješenjima. Prikazani su razni načini za mjerenje osobnog ugljikovog otiska pojedinih svakodnevnih aktivnosti poput odlaska u školu, na posao, otisak za potrebe grijanja i drugi.

 

Održana je i nagrada igra pod nazivom „Do you feel lucky?“. Predstavljena je izložba “Znanost inspirirana prirodom“, te je prikazan fascinantan umjetničko-znanstveni projekt “Fraktalne transformacije“ od čijih je vizuala bilo teško odvojiti svakoga tko je ušao u zatamnjenu sobu. Riječku noć istraživača posjetili su jedni od najvećih hrvatskih znanstvenika – Nenad Ban, Ivan Đikić, Stipan Jonjić, Ivana Novak Nakir, Igor Rudan, Igor Štagljar, Iva Tolić i Adrijana Vinter – koji su se obratili posjetiteljima inspirativnim porukama o znatiželji, igri, istraživanjima i znanostima, a pritom posebno pozvali djecu i mlade da razmisle o zanimljivim i uzbudljivim znanstveno-istraživačkim karijerama. 

 

 

PULA – Sveučilište Jurja Dobrile

 

Pulska Noć istraživača 2024. godine pokrila je raznovrsna znanstvena područja s rekordnom brojkom od preko 400 posjetitelja koji su imali priliku upoznati prostore Sveučilišta. Posjetiteljima su predstavljene komercijalne vrste školjkaša u Republici Hrvatskoj te su upoznati s alternativnim vrstama školjkaša u uvjetima klimatskih promjena. Kroz igru „U potrazi za Nemom“ sudionici su imali prilike upoznati robote s umjetnom inteligencijom u poučavanju o morskom svijetu.

 

U radionici „Morski kleptomani“ posjetitelji su na živim jedinkama imali priliku vidjeti kako morski puževi golaći „kradu“ žarne stanice i kloroplaste iz drugih organizama i ugrađuju ih u svoja tkiva za potrebe ishrane i obrane od predatora. Prikazana je i problematika invazivnosti zelene alge roda Caulerpa i moguće mjere za njezino uklanjanje i gospodarsko iskorištavanje. U okviru EU kutka posjetitelji su pod mikroskopom promatrali stvari iz svakodnevnog života (kristale šećera i soli, zrnca pijeska i lišće). Sudjelovali su u provođenju kratkih i jednostavnih znanstvenih eksperimenata naziva “Vidim dvostruko”, “Vodeni pokrov” i “Nevidljiva tinta”. Iznimno uspješna  arheološka igraonica zabavila je najmlađe. Djeca su kroz igru u pješčaniku saznala kako nastaju arheološka nalazišta, što i kako istražuju arheolozi te pronašli svoje prve artefakte i ekofakte, a potom ih promatrali pod stereomikroskopom.

 

 

ZADAR – Stari kampus Sveučilišta u Zadru i park Citadela

 

Sveučilište u Zadru je i ove godine zadnjeg petka u rujnu otvorilo vrata prema čarobnom svijetu znanosti s preko 60 različitih znanstvenih eksperimenta, kreativnih radionica, prezentacija i različitih drugih aktivnosti. Učilo se tako o klimatskim promjenama, istraživalo arheološka nalazišta uz pomoć digitalnih tehnologija, izrađivali su se roboti i stvarala umjetnička djela. Više od 8500 posjetitelja učilo je o različitim znanstvenim spoznajama i inovacijama. Cilj je Europske noći istraživača uključiti što više djece i mladih iz različitih krajeva, stoga je uz učenike iz Zadra preko 350 učenika pristiglo iz ruralnih krajeva Zadarske županije. 

 

Dok su mali i veliki istraživači otkrivali znanost, nastavnici i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru posluživali su zdrave zalogajčiće, kako bi se posjetitelji okrijepili između mnogobrojnih aktivnosti. Zvijezde večeri bile su periska Špiro i pčelica Cvita, dvije maskote Europske noći istraživača u Zadru, koje su tijekom cijele Noći pravile društvo posjetiteljima i bodrili ih tijekom izvlačenja tombole, u kojoj je glavna nagrada bio bicikl. Osim znanstvenika sa Sveučilišta u Zadru, u mnogobrojnim aktivnostima sudjelovale su brojne zadarske osnovne i srednje škole, vrtići i udruge te se Zadar zaista pretvorio u čaroban svijet znanosti, koji je ove godine dobio i svoje prve Superjunake koji će ga čuvati.

 

 

 

SPLIT – Prokurative i Francuska alijansa

 

Istraživači gotovo svih sastavnica Sveučilišta u Splitu te partnerskih Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša pripremili su 30 zanimljivih postaja u kojima je sudjelovalo oko 8000 posjetitelja. Posebno je razveselio dolazak više od 200 učenika iz rubnih gradskih škola, koji je osiguran uz potporu Grada Splita, što je otvaranje manifestacije učinilo još veselijim.

 

Posjetitelji su mogli sudjelovati u brojnim eksperimentima vezanim za biologiju, kemiju, oceanografiju i meteorologiju. Djeca su istraživala kroz igru koristeći svakodnevne proizvode, poput deterdženta, mlijeka, boje za hranu i ljubičastog kupusa te naučila više o razvoju bioaktivnih pakiranja koja se dobivaju iz ostataka prehrambene industrije. Posjetitelji su kroz radionice mogli saznati više o važnosti zaštite mora i kulturne baštine pomoću 3D tehnologije. Da poduzetništvo nije rezervirano samo za odrasle, uvjerila su se djeca koja su sudjelovala u zanimljivoj igri s kosturom. Naši istraživači su se pozabavili i aktualnom temom dezinformacija, diskriminacije i rodne ravnopravnosti.

 

U znanstvenim razgovorima na pozornici su sudjelovali doc. dr. sc. Nebojša Lujanović sa Sveučilišnog prijediplomskog studija Komunikacija i mediji te izv. prof. dr. sc. Eli Marušić s Pomorskog fakulteta u Splitu s Vesnom Dobronić, prof. savj. biologije i kemije iz III. gimnazije Split. Predstavljeni su i brojni EU projekti. Osim samih aktivnosti na štandovima, održano je i šest kvizova, znanstveni bingo i lov na blago, a najuspješniji su vrijedno nagrađeni nagradama.

 

Europska noć istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnecting science with the blue society – Blue-connect 2.0, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način i približiti istraživački rad javnosti.

 

Vidimo se i sljedeće godine, a do tada vas čeka puno zanimljivih aktivnosti u okviru Blue-connect 2.0 projekta!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji