vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.9°C
Vrijeme za 01.10.2024.
01.10.2024. Danas
Max. 21°C Min. 17°C
Vrijeme za 02.10.2024.
02.10.2024. Sri
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 03.10.2024.
03.10.2024. Cet
Max. 23°C Min. 19°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,943900
GBP
GBP
0,835430
USD
USD
1,119600
01.10.2024 | Vijesti
SJEĆANJE NA 1991.

"To je iskrica koja ako se zapali, izgori cijeli svijet" - Vicko Mihaljević o sjećanju na 1. listopada 1991.

Autor: Libero Portal
Foto:
1. listopada 1991. godine zauvijek je upisan u sjećanja Dubrovčana i branitelja, a među njima je i liječnik i branitelj Vicko Mihaljević. U razgovoru za Libertas televiziju, podijelio je svoje uspomene na taj dan, prisjećajući se kako je iznenadni napad promijenio sve

"Dan je bio lijep kao i današnji, sasvim normalan sunčan dan i iz ničega, bez ikakve provokacije, Dubrovnik je napadnut sa svih strana," prisjetio se Mihaljević. "To je dan kojeg se svakako trebamo sjećati, i mi koji smo bili branitelji, a i sugrađani koji su ostali s nama. To pokazuje da koliko god život može biti lijep, može biti i grozan, i da uvijek trebamo biti spremni kako se ovakve stvari ne bi ponovile."

 

Ističući zajedništvo koje je vladalo u to vrijeme, Mihaljević je dodao: "To je bilo vrijeme kada se stvorila ova lijepa naša, napokon smo dobili državu. Koliko god bilo ružno, ujedno je bilo i dobro jer je to bilo vrijeme zajedništva, kad smo svi skupa živjeli – ljudi u skloništima i mi koji smo branili grad."

 

Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u svijetu, upozoravajući na nesigurna vremena u kojima živimo: "Ovo je nesigurno vrijeme, ovaj svijet ne ide u dobrom pravcu. Ukrajina se bori za svoju samostalnost koju je nekad imala, ali evo sad je izgubila. Tamo Izrael, Libanon, sve je to u jednom velikom paklu. Prema tome, i prije tog datuma, i to ljeto, nitko nije razmišljao da uopće može biti rata na našem prostoru, a niti u Europi. Rat je nešto što je davno netko izmislio, izvršio i završio s tim. Međutim, i dan danas netko svako malo ratuje. To je iskrica koja ako se zapali, izgori cijeli svijet."

 

Zaključio je snažnom porukom, pozivajući na čuvanje onoga što je stvoreno: "Na neki način treba biti spreman na neki novi 1. listopada, bez obzira na koji to datum palo. Tada se ovaj naš lijepi Dubrovnik gradio, a treba ga netko graditi i za budućnost. Mlade generacije trebaju nositi u svom sjećanju žrtvu onih koji su stvorili ovo čemu sada uživamo.

Video

Više informacija o samom početku napada na Dubrovnik možete pronaći na poveznici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji