Predavanje
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Predavanje
28.05.2018 | Vijesti
DRUŠTVO ARHITEKATA DUBROVNIK

Predavanje "Konceptualni oslonci suvremene hrvatske arhitekture"

Autor: Libero Portal
Foto: Društvo arhitekata Dubrovnik
Danas, 28. svibnja, u 20.00 sati, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika

Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik organiziraju predavanje pod naslovom "Konceptualni oslonci suvremene hrvatske arhitekture", koje će u ponedjeljak 28. svibnja 2018. u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika održati prof. dr. sc. Karin Šerman s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

O PREDAVANJU

Opetovano se, i posve opravdano, postavlja pitanje teorijskog temelja suvremene hrvatske arhitekture. Na koje koncepte se kurentna arhitektonska produkcija oslanja? Iz kojih teorijskih pozicija izrasta? Koji su joj podliježući operativni i vrijednosni sustavi? I premda potraga na tom tragu u pravilu ustvrđuje izostanak nekog zaokruženog i do kraja artikuliranog teorijskog korpusa, tragovi neke specifične i prepoznatljive logike svejedno se naziru. Svaki novi pregled, naime, iznova potvrđuje stanovitu koheziju ovdašnje arhitektonske misli, što se manifestira u konzistentnosti i konceptualnoj srodnosti samih arhitektonskih ostvarenja. Ona se reflektira u obilježjima i vrijednostima transgeneracijskih prostornih i oblikovnih rezultata upućujući time i na postojanost podliježućih misaonih oslonaca. Izazovu njihova otkrivanja posvećuje se i ovo predavanje – prepoznavanju teorijskih oslonaca suvremene hrvatske arhitektonske produkcije, odnosno ustrojavanju elemenata svojevrsne “retroaktivne teorije” hrvatske arhitekture, kao apsolutno nužne konceptualne potke njezine konkretne, aktualne manifestacije.

Prof. dr. sc. Karin Šerman, dipl. ing. arh., arhitektica je i teoretičarka arhitekture, profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predstojnica Katedre za teoriju i povijest arhitekture. U svom se radu posvećuje proučavanju recentne arhitektonske teorije i istraživanju moderne i suvremene hrvatske i svjetske arhitekture i kulture. Radove publicira u brojnim domaćim i inozemnim znanstvenim i stručnim časopisima (Arhitektura, Oris, Prostor, Čovjek i prostor, Centropa, Architektura & urbanizmus, ARCH i dr.) i knjigama. Godine 2014. bila je izbornica hrvatskog nastupa na 14. Venecijanskom bijenalu arhitekture Fundamentals: Absorbing Modernity 1914-2014, gdje s autorskim timom postavlja izložbu Fitting Abstraction o hrvatskom arhitektonskom modernizmu. Studij arhitekture završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989., magisterij znanosti u području arhitektonske teorije stekla na Sveučilištu Harvard (Cambridge, SAD) 1996., a doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu 2000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji