Kako se riješiti problema sa spavanjem?
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 25.04.2024.
25.04.2024. Danas
Max. 15°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.04.2024.
26.04.2024. Pet
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.04.2024.
27.04.2024. Sub
Max. 18°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,977400
GBP
GBP
0,859450
USD
USD
1,068600
 Kako se riješiti problema sa spavanjem?
19.04.2018 | Zanimljivosti
SAVJET

Kako se riješiti problema sa spavanjem?

Autor: Libero Portal
Foto: PEXELS
Nesanica se širi poput epidemije, kako joj stati na kraj?

Da je riječ o dvije-tri neprospavane noći tijekom nekoliko mjeseci, nitko se ne bi žalio. Istina, teže biste se koncentrirali i imali podočnjake, ali zbog toga ne biste provodili besane noći guglajući sve moguće, konvencionalne i bizarne „recepte“ za san.

Ozbiljne probleme izaziva kronična nesanica koja se iz mjeseca u mjesec ponavlja tijekom nekoliko noći svakog tjedna. Dokazano je da takva deprivacija snom može izazvati razne zdravstvene probleme, od gomilanja kilograma do pada imuniteta i pojave dijabetesa. Prema najnovijim spoznajama američkih liječnika, nesanica pogubno utječe na probavni sustav. Otkriveno je da je redovito izlučivanje toksina i ostalog „otpada“ iz organizma veoma važno jer njihova akumulacija može uzrokovati razne neurodegenerativne bolesti, poput Alzheimera, Parkinsa, demencije, multiple skleroze…

Spavam, dakle štitim svoje zdravlje i mladost svoje kože! Kako bi to dokazali, stručnjaci iz američkog kozmetičkog brenda Estée Lauder u suradnji s kolegama s jednog sveučilišta u Clevelandu usporedili su znakove starenja na licima žena koje spavaju više od sedam sati s onima koje spavaju kraće od toga. Razlika je bila zapanjujuća. „Potonje su izgledale četiri do pet godina starije od ‘spavačica’ iste dobi“, objašnjava Nadine Pernodet, voditeljica istraživanja brenda Estée Lauder.

Bore, nepravilna pigmentacija, opuštena koža i gubitak elasticiteta dvostruko su naglašeniji kod kronično neispavanih žena. Uz to, njima se koža sporije oporavlja nakon izlaganja UV zračenju, povećava se njena osjetljivost i opada njena sposobnost ravnomjerne hidratacije.

Noćna beauty straža

Što se zapravo odvija u organizmu tijekom noći? „Između večeri i jutra dolazi do promjene na više od 10% naših gena“, objašnjava Nadine Pernodet. Noću se mijenja način funkcioniranja metabolizma koji je programiran da u tom razdoblju vrši popravke na oštećenim stanicama. Nesanica izaziva poremećaj u tom „programu“.

Tijekom normalnog noćnog metaboličkog ciklusa prva dva sata posvećena su razgrađivanju i odstranjivanju oštećenih stanica i proteina. To je katabolička faza. Kad je sav „otpad“ raščišćen, organizam prelazi u fazu obnove stanica i DNK-a. Zbog prekratkog ili nekvalitetnog sna dolazi do zastoja u kataboličkoj fazi, a nagomilani „otpad“ uzrokuje nastanak slobodnih radikala koji izazivaju dodatna oštećenja…

Jeste li pokušali?

Vježbe opuštanja

Jedan od osnovnih razloga zašto je nesanica tako proširena pojava leži u činjenici da smo tijekom dana previše napeti kako bismo se navečer mogli automatski „isključiti“ i utonuti u san. Uvedite lagano vježbanje u svoju svakodnevicu, poput dugih šetnja ili vježbanja joge. Nekoliko sati nakon takve aktivnosti organizam će biti mnogo opušteniji, broj otkucaja srca će se usporiti, a krvni tlak smanjiti, bit ćete spremniji za odlazak na počinak.

Ispraznite misli

Ma koliko vam to ispočetka izgledalo smiješno ili neobično, prije odlaska na spavanje ispišite sve što vas brine na list papira pa ga ostavite u dnevnoj sobi ili kuhinji. U doslovnom i prenesenom smislu brige vas neće pratiti u spavaću sobu.

Zvučna kulisa

Iako vam ovaj prijedlog na prvu može djelovati kontraproduktivnim, ali ritmičan ponavljajući zvuk zaista može olakšati tonjenje u san. Na isti način na koji uspavanke djeluju na djecu, tako na odrasle djeluje zvuk „bijele buke“, rominjajuće kiše, mačjeg predenja ili fijuka vjetra. Postoje razne aplikacije s takvim „uspavankama za odrasle“, s tim da je besplatna „White Noise Lite“.

Hipnoterapija

Zanimljivo, kad jednom uvjerimo sami sebe da imamo problema sa snom, teško nam se othrvati tome uvjerenju. Uz hipnoterapiju biste mogli lakše shvatiti zašto uopće imate problema sa spavanjem. Stručni i objektivni hipnoterapeut pomoći će vam da promijenite svoje već ukorijenjeno mišljenje o nesanici kako biste odlasku na počinak mogli pristupiti na nov način.



Izvor: elle.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji