je najbolje jesti za doručak
jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.1°C
Vrijeme za 16.04.2024.
16.04.2024. Danas
Max. 21°C Min. 16°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Sri
Max. 17°C Min. 15°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,972500
GBP
GBP
0,854050
USD
USD
1,065600
 je najbolje jesti za doručak
10.11.2017 | Vijesti
ZNANSTVENICI: Čokoladu

je najbolje jesti za doručak

Autor: Libero Portal
Foto: chocolatealchemy.com
Prema istraživanjima tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga

Prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.

Iako znamo da je tamna čokolada dobra za zdravlje, u normalnim količinama, naravno, mnogi još imamo onaj "guilty pleasure" stav dok ju jedemo. Vjerojatno jer je čokoladi općenito teško odoljeti i pojesti samo nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.

Ali, znanost je još jednom potvrdila i potaknula jedenje tamne čokolade. Naime, prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.

Kako nam je bitno da nam mozak funkcionira tijekom radnog dana, znanstvenici su donijeli jedini logični zaključak: čokoladu je najbolje jesti za doručak!

Napomenuli su i još nekoliko situacija u kojima si možete olakšati život čokoladom. Prije polaganja nekog ispita jer utječe na koncentraciju; prije spavanja. Da, ista čokolada koja će ujutro omogućiti da vam mozak bolje radi će vam pomoći opustiti se prije spavanja. I treće, što već svi znamo, kada smo loše raspoloženi. Čokolada potiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnima.

Pored toga, tamna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u izgradnji mišićne mase, a utječe i na mršavljenje jer ubrzava metabolizam.

Pa kad birate svoju tamnu čokoladu, gledajte samo da ima veći udio kakaa, a manji udio šećera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji