radionica
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.3°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Danas
Max. 18°C Min. 11°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 16°C Min. 9°C
Vrijeme za 21.04.2024.
21.04.2024. Ned
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
 radionica
11.08.2017 | Vijesti
MEĐUNARODNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA

radionica "Overbooking the City"

Autor: Libero Portal
Foto: Društvo arhitekata Dubrovnik
Održava se od 20. do 26. kolovoza u Dubrovniku

Međunarodna urbanističko-arhitektonska radionica ''Overbooking the City'' održava se od 20. do 26. kolovoza u Dubrovniku, u organizaciji udruge Urban Transcripts (London), te u partnerstvu s udrugom PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru (Dubrovnik) i uz potporu Društva arhitekata Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (Sveučilište u Splitu).

Dubrovnik, koji se često naziva i "biserom Mediterana", prestižna je turistička destinacija na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Površina od samo 0.18 kilometara kvadratnih ugošćuje dva  milijuna posjetitelja godišnje, što je u odnosu posjetitelja prema površini povijesne jezgre  pet puta više nego u Veneciji. Iako se takva eksplozija turizma često smatra pozitivnim, čak i poželjnim fenomenom, postavlja se pitanje kako ta disproporcionalnost utječe na grad koji doživljava intenzivne promjene u urbanoj dinamici i odumiranje nekad vitalnih dijelova grada.

MEĐUNARODNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA radionica

MEĐUNARODNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA radionica

Istovremeno, Dubrovnik baštini specifične urbane i arhitektonske modele i tipološke obrasce koji se mogu iščitati i kao univerzalni, prisutni kroz povijesni i suvremeni sloj europskog grada. Stoga su takvi, kontekstualno specifični, obrasci uzeti kao predložak za osmišljavanje novih univerzalnijih modela, lako primjenjivih u nekom drugom gradu sličnih obilježja. Time se želi istražiti kako se negativni fenomeni turizma mogu preusmjeriti da postanu novi pozitivni pokretači revitalizacije grada. Nakana radionice je pažljivo balansirati između teorijskog okvira i operativnog nivoa zbog moguće ekstrapolacije dobivenih modela u drugi kontekst, ali i njihove razrade i primjene lokalno.

MEĐUNARODNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA radionica

MEĐUNARODNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA radionica

Intenzivni sedmodnevni program radionice uključuje timski rad sudionika, terensko istraživanje i predavanja otvorena za javnost. Predavanja će se održati prva tri dana (nedjelja, ponedjeljak i utorak,  20.8., 21.8. i 22.8.) u večernjim satima, a rezultati radionice bit će prezentirani javnosti posljednjeg dana radionice (subota 26.8.).

MEĐUNARODNA URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKA radionica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji