Excelsa nekretnine:
potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.5°C
Vrijeme za 16.04.2024.
16.04.2024. Danas
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Sri
Max. 17°C Min. 15°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,972500
GBP
GBP
0,854050
USD
USD
1,065600
 Excelsa nekretnine:
25.04.2019 | Vijesti
CARINA ZATVORILA ŽIČARU

Excelsa nekretnine: "Ova odluka ugrozit će značajan broj radnih mjesta"

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Štetu će također osjetiti i država i Grad i građani-kaže Anto Rusković

Iznimno smo razočarani što je danas Carinska uprava zatvorila žičaru na Srđu, nakon što smo devet godina od Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika čekali na dobivanje koncesije, priopćili su danas iz Excelsa nekretnina.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ova odluka ugrozit će značajan broj radnih mjesta kod Excelsa nekretnina i kod njenih 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika.

Štetu će također osjetiti i država i Grad i građani. Državni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijeg pristupa Srđu. Muzeju Domovinskog rata na Srđu koji je u vlasništvu Grada očekivano će pasti broj posjetitelja, a gosti Grada ostaju uskraćeni za uživanje u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija.

Šteta koja će zatvaranjem žičare nastati potpuno je nepotrebna i nesvrhovita jer je između Državnog odvjetništva RH, grada Dubrovnika i Excelsa nekretnina u tijeku postupak usuglašavanja nagodbe sklapanjem koje bi se stekli uvjeti za potpisivanje ugovora o koncesiji. Zatvaranje žičare neće taj postupak ubrzati.

Od državnih tijela Excelsa nekretnine su koncesiju zatražile još 2010., a od grada Dubrovnika kada to pitanje prelazi u njegovu nadležnost 2015. godine po koncesijskim uvjetima koji su bili potpuno usuglašeni s Gradom. Po zahtjevu Grada Društvo je zahtjev za koncesijom po drugi put podnijelo u prosincu 2017. godine, Grad je odluku o koncesiji s koncesijskim uvjetima usuglašenima još 2015. godine donio 9. travnja 2018., međutim do danas nije dostavio ugovor o koncesiji Excelsa nekretninama na potpis.

Važno je istaknuti da se sudski sporovi, koji su navodno pravna zapreka za sklapanje koncesijskog ugovora, vode kako bi nadležna tijela naplatila koncesijsku naknadu za period od 2010. do 2017. godine, a razlog zašto je nisu naplatili isključivo leži u činjenici da nisu s Excelsa nekretninama sklopili koncesijski ugovor iako su Excelsa nekretnine to tražile.

Također, ne uzima se u obzir činjenica da je Carinska uprava od Excelsa nekretnina još prošle godine naplatila naknadu za period od kolovoza 2015. do listopada 2017. godine.

„Ponosni smo na ovu investiciju jer je žičara u proteklih devet godina generirala znatne gospodarske koristi, ne samo nama vlasnicima, već i drugim poslovnim subjektima, ali i samoj zajednici. Od početka rada žičare Excelsa nekretnine doprinijele su s više od 122 milijuna kuna poreza i doprinosa u državni proračun od čega je najveći dio generiran radom žičare. A Grad Dubrovnik je već odavno mogao ostvarivati prihode od koncesije da smo na temelju dogovorenih uvjeta s Gradom iz 2015. dobili Ugovor na potpis i time dobili temelj za plaćanje koncesije. Jer s obnovom žičare ne bismo nikada niti započinjali da nam obaveza plaćanja koncesije od samog početka nije bila prihvatljiva. “, ističe Anto Rusković, direktor Excelsa nekretnina.

Excelsa nekretnine će nastaviti razgovore usmjerene na pronalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo za sve strane kao i poduzeti sve zakonima predviđene radnje kako bi zaštitile svoja prava.

Povijest žičare:

Nekadašnja Atlasova Žičara Srđ sagrađena je u Dubrovniku 1969. godine, imala je kapacitet od 15 osoba, a povezivala je dubrovačko naselje Ploče i brdo Srđ. Bila je prva i jedina žičara sagrađena na Jadranu u to vrijeme i jedan od simbola Dubrovnika. Atlas je sve do 1991. na ime naknade za turističku atrakciju bivšoj Općini Dubrovnik godišnje plaćao 10 posto od dobiti žičare. Atlas je 1969. godine zemljište za izgradnju donje stanice žičare dobio praktički besplatno od Grada. Godine 1993. izvršena je pretvorba iz društvenog poduzeća u dioničko društvo te su dioničari svu imovinu platili Hrvatskom fondu za privatizaciju. Današnji djelomični sljednici Atlasa odnosno Excelsa nekretnine i njezini dioničari dakle ništa od Grada nisu dobili besplatno. U Domovinskom ratu 1991. godine žičara je u potpunosti uništena, da bi, nakon ishođenja svih potrebnih dozvola, društvo Excelsa nekretnine dovršilo izgradnju, odnosno rekonstrukciju donje i gornje postaje Žičare. Obnovljena Žičara puštena je u rad 10. srpnja 2010., na dan otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Žičara koja spaja širi centar grada iznad sjevernih vrata s vrhom Srđa izuzetno je popularna među turistima. Vožnja žičarom od donje postaje do vrha Srđa na nadmorskoj visini od 405 metara traje oko četiri minute. U sklopu gornje postaje žičare je amfiteatar kapaciteta 250 osoba te su u sklopu objekta i restoran, suvenirnica te dvije terase s nezaboravnim pogledom na panoramu Dubrovnika, Župe Dubrovačke, Konavala, poluotoka Pelješca te pučinskih otoka.

U projekt obnove žičare Excelsa nekretnine je investirala 48 milijuna kuna. Žičara je i dalje daleko najmodernija u Hrvatskoj i udovoljava najstrožim europskim tehničkim normama, od kojih mnoge 2010. čak nisu bile na snazi u Republici Hrvatskoj." 

za Društvo

Uprava

Anto Rusković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji