Izbjegavajte hranu koja ubrzava starenje
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.3°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Danas
Max. 12°C Min. 12°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 17°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
 Izbjegavajte hranu koja ubrzava starenje
09.04.2019 | Lifestyle
STARIJI I BOLESNIJI

Izbjegavajte hranu koja ubrzava starenje

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Donosimo popis tih namirnica

Kao što nas puno voća i povrća drži vitalnima i zdravima, isto tako postoji hrana od koje brže starimo i postajemo bolesni.

Pomfrit

Krumpir pečen u dubokom ulju problematičan je upravo zbog načina pripreme. Kod hrane pržene u dubokom ulju stvaraju se slobodni radikali koji oštećuju stanice, ubrzavaju proces starenja i slabe elastičnost kože. Osim ulja problematična je i sol na krumpirićima jer vodi dehidraciji, a rezultat je suha i izborana koža.

Bijeli kruh

Kada se rafinirani ugljikohidrati spoje s proteinima dolazi do stvaranja završnog produkta glikozilacije koji potiče upale i kronične bolesti. Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput bijelog kruha može izazvati upale u tijelu koje su direktno povezane s procesom starenja. 

Rafinirani šećer

Šećer je najzaslužniji za starenje kože jer sprječava stvaranje kolagena. Kada u tijelu imamo previše šećera, potiče se proizvodnjaglikotoksina. Ako dodamo i izlaganje suncu, učinak je još gori. Dokazano je da bobičasto voće i crna čokolada preveniraju gubitak kolagena.

Margarin

Studije su pokazale da osobe koje ne jedu margarin imaju zdraviju kožu i manje bora. Transmasne kiseline kojima obiluje maslac kožu čine osjetljivom na ultraljubičasto zračenje, zbog čega ona brže stari i gubi kolagen. 

Mesne prerađevine

Kobasice, slanina i ostale mesne prerađevine (ako nisu domaće) trebalo bi izbjegavati jer obiluju sulfatima, štetnim masnoćama i soli - a svima njima je zajedničko da izazivaju upale u tijelu i uništavaju kolagen. 

Alkohol

Alkohol iscrpljuje hranjive tvari iz organizma poput vitamina A, koji je važan za stvaranje novih stanica i kolagena. Uzrokuje i dehidraciju pa time potiče i pojavu bora, piše zivotistil.rtl.hr.



Izvor: RTL

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji