Održana radionica snimanja povijesnih dokumenata
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Održana radionica snimanja povijesnih dokumenata
19.03.2019 | Kultura
DRUGI DAN ZNANSTVENO - STRUČNOG SKUPA:

Održana radionica snimanja povijesnih dokumenata

Autor: Libero Portal
Foto: DKD
Sutra će se na okruglom stolu raspravljati o usvojenim znanjima na predavanjima i radionici

Znanstveno stručni skup u suradnji Rochester Institute of Technology Croatia (RIT) i  Znanstvene knjižnice Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik  (ZKD DKD) ”Spektralno snimanje: budućnost u proučavanju prošlosti: Otkrivanje izgubljenih tekstova u rukopisima multispektralnim analizama” koji se održava u Dubrovniku od 18. do 20. ožujka 2019., nastavio se danas, 19. ožujka, radionicom snimanja povijesnih dokumenata koja se održala u Znanstvenoj knjižnici.

Na radionici su sudjelovali predavači i voditelji radionica Dr. sc. Roger Easton, Dr. sc. David W. Messinger  i Tania Kleynhans.

- Mi smo iz znanstvenog programa za snimanje slika Rochester Institute of Technology u Rochesteru i snimamo stare dokumente na posebnom svjetlu kako bismo mogli prikupiti više podataka sa rukopisa koji se ne vide golim okom. Usput radimo matematičke procese na povijesnim dokumentima kako bismo ih mogli vratiti u budućem obliku. Cijela ideja projekta je otkriti zaboravljeni ili izbrisani rukopis i moći čitati ono što je nekoć bilo – istaknula je Tania Kleynhans.

Cilj radionice ovakvog snimanja povijesnih dokumenata je upoznati knjižničare, kustose i znanstvenike sa svim mogućnostima (i nedostacima) multispektralne i hiperspektralne analize.

Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata, dok je multispektralno snimanje kulturne baštine disciplina koja se sve više razvija, a bavi se istraživanjem uporabe novih tehnika snimanja povijesnih dokumenata poznatog ili nepoznatog značaja.

Radionica se sastojala od kratkih prezentacija uspješno pronađenih tekstova, osnova spektralnog snimanja te detaljnog pregleda prikaza na koji način ovakva analiza funkcionira. Spektralnim snimanjem rukopisa iz fonda Znanstvene knjižnice (ulomci na pergameni, mogući palimfesti, izblijedjeli tekst), fragmenti pronađeni u različitim inkunabulama i koricama rukopisa, kao i rukopis Dragomirov osmoglasnik“. 13. st. Rkp. br. 6. demonstirat će se proces ovakvog načina bilježenja.

Nakon praktičnog rada uslijedila je diskusija uz prikaz kako obraditi prikupljene snimke za otkrivanje izgubljenog teksta.

Zadnji dan znanstveno - stručnog skupa je sutra, srijeda 20. ožujka, od 10 do 12 sati kada će se na okruglom stol u Znanstvenoj knjižnici DKD- raspravljati o usvojenim znanjima na predavanjima i radionici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji