Ne propustite tradicionalni uspon
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Ne propustite tradicionalni uspon
19.02.2019 | Zanimljivosti
I OVE GODINE

Ne propustite tradicionalni uspon "100 žena na Sniježnici"!

Autor: Libero Portal
Foto: HPD Sniježnica
Kao i prošlih godina okupljanje sudionika je 9. ožujka u 8:40 sati u centru mjesta Kuna Konavoska

HPD Sniježnica i ove godine 9. ožujka (subota) organizira tradicionalni uspon na Sniježnicu pod nazivom: "100 žena na Sniježnici"!

Kao i prošlih godina okupljanje sudionika je u 8:40 u centru mjesta Kuna Konavoska (kraj info table o Sniježnici). Tu će vas dočekati Sniježničari i pripadnici GSS-a. U 9:00 nakon pozdrava i upoznavanja sa vodičima kolona kreće uzbrdo. Do vrha ima oko 2 sata hoda po planinarskoj makadamskoj stazi. 

Tijekom uspona do vrha napravit ce se dvije kraće pauze od 10- tak min. Na vrhu ce se napravit nešto duža pauza (ovisno od vremenskih uvjeta). Predviđeno je grupno fotografiranje za uspomenu uz kamenu kapelicu. Treba uzeti u obzir da se prilikom povratka u selo ne vraća skroz istom stazom, već se spuštamo na livade koje se nalaze na istoćnoj strani gdje je predviđeno i druženje. Druženjem na livadama završava službeni dio uspona. S livada se također planinarskom stazom spušta u selo tj. odakle se i krenulo (cca 20 min hoda od livada do sela). Uspon, silazak u selo i druženje na livadi završavaju do 16:00 tj. prije zalaska sunca.

Sudjelovanje i planinarenje u koloni uz pratnju HGSS-a i volontera podrazumijeva i pridržavanje određenih planinarskih pravila.

Obavezna je prikladna odjeća/obuća i dovoljne količina vode/hrane za sve sudionike uspona u subotu 9.3.2019. To ukratko znači: čvrsta obuća, slojevita odjeća, zaštita od sunca/vjetra/kiše, ruksak sa čokoladom, marendom i 1.5 l vode.

Treba pripaziti na parking jer je selo dosta skučeno. Roditelji koji vode malu djecu također neka duplo pripaze kako na opremu-vodu tako i na samu razigranu djecu. Imajte na umu da na Sniježnici ne postoji klasični WC. Vođenje kućnih ljubimaca poput pasa je dozvoljeno ali je obavezna i uzica zbog drugih pasa i sudionika uspona. Čuvajmo prirodu i pripazimo da ne bacamo smeće uokolo!

Uspon nije rezerviran samo za žene, muškarci su također dobrodošli... ima ih podosta! Dok žene slave svoj dan oni paze da sve prođe u redu.

Prije i tijekom samog uspona naše volonterke popisivati će sve sudionike za trajnu uspomenu. Na vrhu je predviđeno grupno fotografiranje. Nažalost nema organiziranog prijevoza autobusima do Kune. Ako slućajno primjetite pingvine negdje na lokalnoj cesti ne brinite, oni su s nama i malo reguliraju promet.

Poželjno je najaviti organizatoru u kolikom broju dolazite, javiti mozete na email adresu: hpdsnijeznica@yahoo.hr ili na Facebook: Hpd Sniježnica.

U slučaju nepogodnih vremenskih uvjeta i sl organizator zadržava pravo otkazivanja uspona zbog sigurnosnih razloga. Izlet tj. uspon je na vlastitu odgovornost.

Kako automobilom do Kune Konavoske iz pravca Dubrovnika?
Vožnja traje 40-tak min. U centru mjesta Zvekovica kod konobe Tomislav (tj. kod trafike) skreće se s Jadranske magistrale na lokalnu cestu (konoba nam ostaje s lijeve strane) i prolazi se kroz mjesta: Uskoplje, Gabrili, Drvenik, Mihanići i Pridvorje. Na izlasku iz Pridvorja kod table Kuna K. skreće se lijevo/uzbrdo i prati tu zavojitu cestu sve do kraja tj do Kune Konavoske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji