Održano predavanje Vlastimira Vekarića na temu „350 godina peljeških jedrenjaka“
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.7°C
Vrijeme za 25.04.2024.
25.04.2024. Danas
Max. 15°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.04.2024.
26.04.2024. Pet
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.04.2024.
27.04.2024. Sub
Max. 18°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,977400
GBP
GBP
0,859450
USD
USD
1,068600
 Održano predavanje Vlastimira Vekarića na temu „350 godina peljeških jedrenjaka“
05.12.2018 | Vijesti
DUBROVAČKE KNJIŽNICE

Održano predavanje Vlastimira Vekarića na temu „350 godina peljeških jedrenjaka“

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačke knjižnice
Vekarić, vrsni poznavatelj pomorske prošlosti i pelješkog kraja, govorio je o povijesti peljeških jedrenjaka, značenju i ulozi pomorstva u gospodarstvu i ukupnom životu Orebića i Pelješca

Predavanje Vlastimira Vekarića na temu „350 godina peljeških jedrenjaka“ održano je u utorak, 4. prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u organizaciji Dubrovačkih knjižnica.

Vekarić, vrsni poznavatelj pomorske prošlosti i pelješkog kraja, govorio je o povijesti peljeških jedrenjaka, značenju i ulozi pomorstva u gospodarstvu i ukupnom životu Orebića i Pelješca.

Uvodno je Vekarić  počeo priču o pelješkom pomorstvu, od njegova samog početka u 15. stoljeću kada su obespravljeni Pelješčani, tada  kmetovi Dubrovačke Republike, ostali bez zemlje i svih sredstava za život, iz čega su jedini izlaz vidjeli u odlasku na more. U to doba Pelješčani sami grade brodove i jedrenjake i odlaze s njima po Jadranu trgovati. Bilo je to doba kada je kmet bio bez prava, a plemić je bio gazda koji je njime upravljao, ali čim bi isplovio brodom, više nije bio kmet, bio je slobodan. Kmetovima je to bila jedina prilika da zarade za život i oni koriste povlasticu koja je tada pisala u dubrovačkom zakoniku, a glasila je kako kmet može sam sebe otkupiti. Oni se potom bogate  na moru baveći sepomorskom trgovinom. Nalaze kapital, otkupljuju sebe i otkupljuju svoju zemlju. Postoje generacije peljeških kmetova koji su na takav način stvorili  šansu za bolji život. Mnogi su čak ušli i u diplomatsku službu Dubrovačke Republike, držali su šest konzulata i postajali plemići. Vekarić ističe kako je nevjerojatan njihov put koji su prošli upornošću,marljivošću i predanošću u najgorim životnim situacijama te dodaje kako se tako nešto  nigdje u svijetu nije događalo. Na koncu bi kmetovi postajali europski bogataši.

Vekarić je objasnio kako su obitelji koje su se prve počele baviti pomorstvom  zatvorile i napravile krug orebičke aristokracije, po uzoru na dubrovačku, ali su ovaj krug činili pomorci, odnosno kapetani i mornari. Takozvana orebićka aristokracija držala je svoj položaj i svoju djecu odgajala da ''otplovi'' tim istim putem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji