Dubrovkinja Ivana Žitković iskreno o svom iskustvu prijevremenog poroda (FOTO)
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.5°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 16°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Dubrovkinja Ivana Žitković iskreno o svom iskustvu prijevremenog poroda (FOTO)
16.11.2018 | Foto libar Željka Tutnjevića
PALAC ZA PALČIĆE

Dubrovkinja Ivana Žitković iskreno o svom iskustvu prijevremenog poroda (FOTO)

Autor: Dajana Brzica /Libero portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero portal
Trudnoća je bila uredna, ali ja sam imala predosjećaj da nešto nije u redu - priča ova Dubrovkinja koja je sina Matea rodila šest tjedana ranije

Jedna od deset beba rodi se prije vremena. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko sedam posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje. Prerano rođena djeca, zahvaljujući modernoj medicini, danas imaju veće šanse za preživljavanje. No, u početku je to uvijek borba za ove mališane koji nisu proveli dovoljno vremena u maternici kako bi se razvili do kraja.

Jedna od njih je i mali Mateo, drugo dijete Dubrovkinje Ivane Žitković, članice Udruge Roda, inače po struci patronažne sestre koja posljednjih petnaestak godina obilazi dubrovačke roditelje i bebice na području Lapada. Upravo ono od čega svaka trudnica strepi, dogodilo se njoj – prijevremeni porod. Mateo je na svijet došao šest tjedana ranije. Iz “čista mira”, kako bi se reklo, iz sasvim uredne trudnoće, bez ikakvih naznaka i komplikacija koje bi mogle upućivati na takav ishod. Dana 17. studenog obilježavamo Svjetski dan prijevremeno rođene djece, hrabrih malih palčića i heroja, a Ivana Žitković za čitatelje Libero portala tom prilikom ispričala je svoje iskustvo prijevremenog poroda.

Doktor je rekao – bolje da dijete ide van

Mateo je danas skoro petomjesečna, sasvim zdrava beba, iako često mora ići na određene kontrole kao i drugi njegovi mali suborci koji su svjetlo dana ugledali onda kad su se njihove mame najmanje nadale. Iako ništa na to nije upućivalo, Ivana je, priča nam, imala nekakav predosjećaj.

PALAC ZA PALČIĆE Dubrovkinja Ivana Žitković iskreno o svom iskustvu prijevremenog poroda (FOTO)

“Imala sam osjećaj da nešto nije u redu. Točno se sjećam tog ljetnog popodneva. Vrtila sam se po kući, sva nervozna, počela sam mahnito prati svu dječju robicu, sve sam oprala što sam imala u kući, iako termin nije bio ni približno tu. Sjela sam na taracu i samo izustila kako moram to sve što prije opeglati. Te noći, točnije, u 2 sata ujutro, počela mi je curiti plodna voda”, prisjeća se Ivana, “nabrzinu sam pobacala u torbu sve one nužne potrebne stvari i krenula u bolnicu. Primio me dr. Mladen Miović i odmah uveo potrebnu terapiju. Voda je i dalje curila. Ali srećom nije bilo trudova. Dobila sam injekcije deksametazona da djetetu prorade pluća i - čekala. U tim situacijama možete i morate jedino mirovati i – čekati. Imala sam super cimerice, hvala im na strpljenju, one su bile u svojim problemima, ja u svojim, ali razumjele smo se. Čekali smo petak jutro, potrefili su se praznici. Sreća da sam točno u nedjelju ušla u 33. tjedan trudnoće i doktor mi je rekao – to ćemo sada rješavati. Rekao je - bolje da dijete ide vanka i u inkubator u sigurno, nego da stoji u vama jer curenjem plodne vode može doći do infekcije. Cijelo vrijeme sam bila na antibiotiku. Došla je ta srijeda, 20. lipnja na babin rođendan, i znam da smo se mama i ja smijale kako sad više ne može ne slaviti rođendan”, prisjetila se Ivana svog pozitivnog stava u tim trenucima strepnje.

PALAC ZA PALČIĆE Dubrovkinja Ivana Žitković iskreno o svom iskustvu prijevremenog poroda (FOTO)

“Ujutro smo imali carski rez koji je prošao odlično, imala sam divne anesteziologinje, pomogle su mi baš kao žena ženi. Kad su izvadili dijete, samo sam čekala da zaplače i tad sam odahnula. Najvažnije je to što je on samostalno prodisao, pa nije bilo potreban transport za Split, što je uobičajena procedura u takvim komplikacijama jer mi nemamo odjel intenzivne neonatologije. Odmah su ga odveli u inkubator. A ja sam nakon spinalne anestezije morala ležati, nema dizanja 24 sata i tu večer su mi ga sestre s neonatologije slikale i to su njegove prve fotografije”, priča Ivana i pokazuje nam svoju sićušnu bebicu, koja zapravo po svojoj kilaži i nije bila toliko mala za jedno nedonošće. Naime, težio je 2.910 grama, što je bila i olakotna okolnost. “Nije sve u kilima, ali puno je pomoglo to što je rođen kao veliko dijete, pogotovo što je procjena bila oko 2500 grama”, priča nam.

“Krenula sam odmah s izdajanjem, mada hormoni koje žena doživi kad stavi dijete na prsa pa mlijeko krene i kad stavite onu plastičnu izdajalicu - ne mogu se mjeriti. Uslijedilo je pomalo hranjenje bočicom, a onda je dojenje krenulo. Nakon rođenja uslijedile su pojačane pretrage, doslovno cijelo ljeto smo proveli po pretragama u bolnici, bilo smo inventar i umalo pustili korijene”, smije se Ivana danas na tu situaciju koja je bila stresna u onim okolnostima. Pogotovo što je Mateo rođen u vrijeme kad su se pojavile ospice pa su u bolnici bile zabranjene posjete i vladala je opća panika.

PALAC ZA PALČIĆE Dubrovkinja Ivana Žitković iskreno o svom iskustvu prijevremenog poroda (FOTO)

Kako je Mateo rođen sa šumom na srcu, ubrzo su krenuli s pregledima kardiologa, fizijatra, neuropedijatra… Sve što obuhvaća preglede i kontrole prijevremeno rođenog djeteta.

Koliko joj je u ovoj situaciji pomoglo to što je patronažna sestra, s obzirom da joj je upravo primarna zdravstvena zaštita beba i rodilja struka?

“Pomoglo mi je na način da znam sve oko djeteta, ali što se tiče medicinske situacije mogu reći da sam bila u puno većoj panici od nekoga tko nema pojma što bi se moglo dogoditi. Kad si u medicini, znaš puno više loših stvari koje se mogu dogoditi pa ste puno više zabrinuti. Imala sam pozitivan stav od početka, ali isto tako i napadaje panike i suza… onda bi me kolege smirivale I govorili su - Ne brini, mi smo dobar tim, bit će sve u redu… jer to su situacije u kojima vam preostaje jedino mirovati i čekati...”, iskreno će Ivana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji