Osobna se opet mijenja, ukidaju se papirne uplatnice i biljezi
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.3°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Danas
Max. 18°C Min. 11°C
Vrijeme za 20.04.2024.
20.04.2024. Sub
Max. 16°C Min. 9°C
Vrijeme za 21.04.2024.
21.04.2024. Ned
Max. 14°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,970400
GBP
GBP
0,856280
USD
USD
1,067900
 Osobna se opet mijenja, ukidaju se papirne uplatnice i biljezi
08.11.2018 | Gospodarstvo
DRŽAVA UVODI NOVA TEHNOLOŠKA RJEŠENJA

Osobna se opet mijenja, ukidaju se papirne uplatnice i biljezi

Autor: Libero Portal
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Tehnološka rješenja će ubrzati velik broj administrativnih procesa i građanima pružiti puno bržu i učinkovitiju uslugu

Država do kraja iduće godine planira uvesti tehnološka rješenja kojima će ubrzati i olakšati velik broj administrativnih procesa, a usput građanima pružiti puno bržu i učinkovitiju uslugu.

Ministarstvo uprave je u sklopu Digital Transformation Conferencea u Zagrebu najavilo niz zanimljivih tehnoloških inovacije koje će biti uvedene u državnu administraciju. Naime, dolazi mobilna aplikacija e-Građani, opunomoćenje će biti izvršivo elektroničkim putem, moći ćemo plaćati preko POS-a u tijelima državne uprave, a dobit ćemo i beskontaktnu osobnu iskaznicu. U planu je i pokretanje centra za dijeljenih usluga tojest mreže poslovnica koje podržavaju 'državni oblak'.

Sve ove promjene trebale bi biti sprovedene do kraja iduće godine, s time da će dio njih biti uveden prije kraja 2018., izvještava Poslovni dnevnik.

Bernard Gršić, državni tajnik za razvoj digitalnog društva rekao je da će Hrvatska nakon dovršenja svih projekata digitalizacije biti drukčije mjesto nego što je danas. Na ovo se nadovezala pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić, voditeljica uprave za e-Hrvatsku najavivši beskontaktne iskaznice koje će se početi izdavati već iduće godine.

'Imat ćete mobilni sustav e-Građani, prisloniti na mobitel svoju beskontaktnu osobnu iskaznicu i odmah dobiti pristup u servis' komentirala je Bulić.

Zbogom biljezima?

Do kraja ove godine uvest će se mogućnost plaćanja davanja kod osobne iskaznice ili vozačke dozvole putem POS uređaja u tijelima državne uprave, a od 2019. sve će ići putem posebne platforme e-Pristojbe. Ovo znači da država na praktični način planira ukinuti papirnate uplatnice i biljege.

U planu je i eksternalizacija sustava NIAS koja će biti sprovedena iduće godine. Plan je omogućiti građanima da se na usluge tvrtki mogu prijaviti osobnom iskaznicom, odnosno putem državnog logina (nešto slično prijavi na Googleu i Facebooku). Bulić tvrdi da se na uvođenju navedenih funkcija radi s HGK-om i HUP-om te da je 'interes je jako velik'.

A što ako niste preveliki ljubitelj računala i novih tehnologija? Država za vas priprema 123 milijuna kuna vrijedan projekt digitalizacije poslovnica gdje ćete na fizičkim lokacijam moći pristupiti digitalnim uslugama.



Izvor: Tportal.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji