Naslovnica VijestiPolitikaGospodarstvoLifestyleKulturaSportCrna kronikaZanimljivostiObavijesti Regija


#Sveučilište u Dubrovniku

Kultura

GOSTUJUĆE PREDAVANJE PROF. HANSA DIETMARA PORTSTEFFENA S Instituta za restauraciju i konzervaciju u Kölnu

Javno predavanje s temom „Raspelo iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu“ održat će se 3. studenoga, u 19.00 sati, u dvorani Pape Ivana Pavla II.

Autor: Libero Portal
Foto: Sveučilište u Dubrovniku

01.11.2018.



Prof. Hans Dietmar Portsteffen s Instituta za restauraciju i konzervaciju (Institute für Restaurierungs und Konservier ung swissens chaft) u Kölnu, Njemačka, održat će javno predavanje s temom „Raspelo iz crkve Gospe od Šunja na Lopudu“u subotu, 3. studenoga 2018., u 19 sati, u dvorani Pape Ivana Pavla II.

Konzervatorsko-restauratorski radovi i istraživanja na Raspelu iz Gospe od Šunja izvedeni su u razdoblju između 2006. i 2014. na Međunarodnoj restauratorskoj radionici na otoku Lopudu. Istraživanje jeotkrilo tehniku izrade Kristovog korpusa spajanjem štapića izrađenih od struka kukuruza što jekarakteristično za meksičku umjetnost. Slične skulpture moguće je i danas pronaći u Meksiku čime sepotvrđuje porijeklo lopudskog Krista, te nam govori o postojanju ekspedicija drevnih hrvatskih pomoracai trgovaca u Meksiko i o ranoj Kršćanskoj umjetnosti španjolskih kolonija na američkom kontinentu.Godine 2006. Raspelo je zatečeno u jako lošem stanju. Krajem devedesetih godina 20. stoljećakompletna površina skulpture bila je prebojana modernim premazom ispod kojeg se nalazio dobroočuvan izvorni polikromirani sloj datiran u 16. stoljeće. U predavanju će se pojasniti konstrukcija imetoda izrade, konzervatorsko-restauratorski zahvat i meksičko porijeklo skulpture.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane.

#Čaj

|

Zanimljivosti
ŠALICA ČAJA Prva linija obrane od viroze i gripe

18.11.2018.  

#Horoskop

|

Lifestyle
HOROSKOP ZA IDUĆI TJEDAN Najsretniji znakovi su Blizanac, Škorpion i Vodenjak

18.11.2018.  

#San

|

Zanimljivosti
ZA BOLJI SAN Šest namirnica uz koje ćete lakše zaspati

18.11.2018.  

#Vino

|

Lifestyle
SAVJET Pomaže li zaista bijelo vino kod čišćenja mrlja od crnog?

18.11.2018.  

#Zdravlje

|

Zanimljivosti
RUSKI PEDIJATAR UPOZORAVA: Zbog ovih roditeljskih grešaka djecu “hvataju” prehlade i virusi

18.11.2018.  

#Planika

|

Zanimljivosti
PLANIKA Ljekovita svojstva skromne mediteranske biljke

18.11.2018.  

#Vukovar

|

Vijesti
GRAD HEROJA Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije odali počast žrtvi Vukovara

18.11.2018.  


Danas na programu Libertas TV
www.libertas.tv

DUBROVNIK

8.8°C

Ponedjeljak, 19.11.2018.

Max. 

15 °C

Min. 

7 °C

  Vjetar:

SZ 11.5 km/h  

  Vlaga:

56%  

  Tlak zraka:

1010.3 hPa  

  Oborine u zadnjih 24h:

0.10 mm  

  UV indeks:

-  

  Temperatura mora:

19.5°C  

  Stanje mora:

2 (malo valovito) 

  Vidljivost:

20 km  

  Izlazak / zalazak sunca:

06:44 / 16:22  

  Izlazak / zalazak mjeseca:

14:43 / 02:11  

UTO

20.11.



16 °C

14 °C

SRI

21.11.



16 °C

10 °C

ČET

22.11.



15 °C

9 °C

PET

23.11.



15 °C

8 °C

SUB

24.11.



15 °C

8 °C

Izvor:


DHMZ

Tečaj

Kupovni

Srednji

Prodajni

+/- %

EUR

7.397795

7.420055

7.442315

+0.04%

USD

6.532269

6.551925

6.571581

-0.15%

CHF

6.480199

6.499698

6.519197

-0.29%

GBP

8.370440

8.395627

8.420814

-0.13%

Iznos: 

=

Izračun je informativan, koristi se srednji tečaj HNB.
Tečajna lista br. 221, primjenjuje se od 17.11.2018.
Izvor: hnb.hr

Glas Grada i Mozaik - online izdanje  

info kutak  


Naslovnica Opći uvjeti korištenja
Vijesti Politika Gospodarstvo Lifestyle Kultura Sport Crna kronika Zanimljivosti Obavijesti
Kućni ljubimci Dubrovnik očima prošlosti Grad, to ste vi Kad se sinjorine predstavljaju

Impressum: Orlanda Prkačin, glavna urednica, tel: +385 99 5309 638, e-mail: orlanda@liberoportal.hr

Izdavač: TELE5 d.o.o., Masarykov put 3c, 20000 Dubrovnik   -   Direktorica: Katarina Milat Kralj   -   © TELE5 d.o.o. Dubrovnik


Stranica liberoportal.hr koristi tzv. kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja