Postoje službeni podaci o ogromnim količinama otpada s kruzera koje su odložene na Grabovici
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.7°C
Vrijeme za 28.03.2024.
28.03.2024. Danas
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Pet
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,981100
GBP
GBP
0,857680
USD
USD
1,081600
 Postoje službeni podaci o ogromnim količinama otpada s kruzera koje su odložene na Grabovici
27.10.2018 | Politika
LUJIĆ I KRISTIĆ

Postoje službeni podaci o ogromnim količinama otpada s kruzera koje su odložene na Grabovici

Autor: Libero Portal
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Milijunske prihode Luke Dubrovnik trebali bi uložiti u čistoću grada, kvalitetniju i povoljnu uslugu građanima, poručili su Lujić i Kristić

Gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić uputili su priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti:

Doista smo zahvalni na pojašnjenju važnosti odvajanja otpada u svrhu zaštite okoliša i očuvanja života i zdravlja građana grada Dubrovnika koje smo danas dobili kao odgovor na naše priopćenje u svezi problematike gospodarenja otpadom u Luci Dubrovnik. Posebno nas raduje da je direktor Luke koji je ne tako davno slikavajući se na kamionima Čistoće izjavljivao kako građani uzalud razdvajaju otpad jer se isti svejedno miješa s ostalim otpadom i baca na Grabovicu, u međuvremenu shvatio značaj odvajanja otpada do te mjere da o tome može educirati sugrađane.

Namjera našeg priopćenja koje je utemeljeno na činjenicama nije bila nikoga uvrijediti, nego ukazati na apsurd u poslovnim rezultatima Luke Dubrovnik iz kojih je vidljivo da ovo dioničko društvo ostvaruje milijune kuna prihoda od gospodarenja otpadom koje bi po zdravoj logici trebalo biti djelatnost od javnog interesa, a prihodi s tog osnova bi se trebali uložiti u održavanje čistoće grada i što kvalitetniju i povoljniju uslugu građanima, umjesto za isplatu dividende dioničarima. Usput smo čestitali direktoru na poslovnim uspijesima koje je pripisao sebi, iako smatramo da i kolektiv Luke Dubrovnik i njegovi prethodnici imaju svoj udio u njima. Smatramo da je zaista pretjerano pripisivati si epitete spasitelja građana s obzirom na ogromne količine otpada s kruzera koji je odložen na Grabovici.

Zabilježbe o količinama otpada koji je iz Luke Dubrovnik odvožen na Grabovicu svo ovo vrijeme od kada kruzeri pristaju u grušku luku vjerujemo postoje i u njihovim poslovnim knjigama pa bi ga bilo dobro podijeliti s građanima da steknu bolju sliku o tome kroz podatak izražen u tisućama tona. Nitko ne otpisuje gospodinu Ragužu njegovu trgovačku umješnost i osjećaj za napraviti posao, ali nije korektno iznositi neistine i manipulirati podacima. Činjenica je da Luka Dubrovnik godinama ostvaruje velike prihode na gospodarenju otpadom i da taj otpad zatrpava Grabovicu, a tu cijenu plaćaju građani i poduzetnici. I nitko nije rekao da je on kriv za to. Bilo bi uputno da Luka Dubrovnik objavi koliko godišnje plati Čistoći i ostalim oporabljivaćima na ime zbrinjavanja otpada, uz podatak koliki je ukupni prihod od gospodarenja otpadom pa će i oni koji slijepo vjeruju u ovu mantru progledati. Usput, nitko ne želi tuđi otpad pa se luke Mediterana brane na način da utvrđuju ogromne cijene za njegovo zbrinjavanje i na taj način odbijaju kruzing kompanije, dok mi pored toga što smo zatrpani svojim zbrinjavamo i tuđi otpad po prihvatljivim cijenama i još se nađe prostora za dobru zaradu.

Gradski vijećnici
Dolores Lujić i Maro Kristić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji