Sedam savjeta za mentalno resetiranje
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
 Sedam savjeta za mentalno resetiranje
01.09.2018 | Lifestyle
SVE VAS NERVIRA?

Sedam savjeta za mentalno resetiranje

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pexels
Bilo da vas ljuti posao, partner ili nešto treće, svatko ponekad zaslužuje mentalni reset

1. Pustite si omiljenu playlistu. Svako raspoloženje ima pjesmu koja mu odgovara. Kada ste ljuti, pustite nešto veselo i umirujuće, a izbjegavajte ritmove koji će samo potpiriti vaše osjećaje.

2. Premjestite se u hladniji prostor. 'Ohladi se' kažemo s razlogom. Ljeti ljudi imaju kraći fitilj jer ih visoka temperatura uznemirava. Kada se naljutite, a u prostoriji ste u kojoj je jako toplo, otiđite u hladnije okruženje. Lakše ćete se smiriti.

3. Dišite duboko. Najbolja i najjednostavnija metoda je kontrolirano disanje. Prvi nam je instinkt svima reći ili viknuti nešto zbog čega ćemo vjerojatno kasnije zažaliti. Budite mudri, zatvorite usta i dišite. Osjetili ste da vam je tijelo napeto kada ste ljuti i ograničava vam disanje pa što prije prihvatite ovu tehniku.

4. Ako je moguće, fizički se udaljite od izvora stresa. Učinkovit način da se smirite kada ste ljuti jest da se udaljite od razloga vaše ljutnje. Ako se situacija dogodila u uredu, prošećite, popijte čaj. Ako su uzrok vaše ljutnje partner ili djeca, također izađite na zrak ili otiđite u drugu prostoriju. Tuširanje je dobra relaksacija. Dok izbivate, pročistite misli i sagledajte ukupnu sliku. Možda će se u tim trenucima pojaviti i rješenje problema.

5. Prenesite misli na papir. Ispišite svoje osjećaje, pretočite ih u riječi. Papir i olovka ili računalo neka budu vaš alat. No pobrinite se da te osjećaje nakon “terapije” zadržite za sebe. Zgužvajte i bacite grešne misli ili jednostavno stisnite "delete".

6. Okružite se pravim ljudima. U teškim trenucima potrebna vam je podrška. Kratak poziv ili brzinska kava s prijateljicom, dečkom, bliskim članom obitelji ili nekom drugom osobom od povjerenja će vas smiriti. Oni vas poznaju i znaju kako će vas umiriti i oraspoložiti. Podsjetit će vas da je život puno više od trenutačne teškoće i dat će vam potvrdu da ste dobro reagirali ili vam objasniti da ste pogriješili i reći na koje načine to možete ispraviti.

7. Posvetite se nečemu što vas usrećuje. Mentalni bijeg potražite na nekoliko minuta ili sati uz nešto što vam se sviđa. Kratka pauza koja će vas prodrmati i fokusiranje na nešto što vas usrećuje smanjit će vaš stres i pomoći vam da se oraspoložite. Vaše sretno mjesto može biti i samo pogled na fotografiju egzotičnog mjesta na koje želite otići. Pustite mašti na volju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji