Naslovnica VijestiPolitikaGospodarstvoLifestyleKulturaSportCrna kronikaZanimljivostiObavijesti Regija


#intervju

Lifestyle

I DUBROVKINJE VOLE ESTETSKU KIRURGIJU Estetski kirurg dr. Mario Zambelli: "Lijepa je ona žena koja je lijepa iznutra"

Poliklinika Marin Med u Dubrovniku nudi i estetske zahvate koje obavlja vrhunski stručnjak dr. Mario Zambelli

Autor: Orlanda Prkačin
Foto: Martin Šeperić

03.06.2018.Razgovor s estetskim kirurgom, dr. Marijom Zambellijem, dogovorili smo u dubrovačkoj Poliklinici Marin Med, gdje obavlja estetske zahvate kao vanjski suradnik. Naime, dr. Zambelli već dugi niz godina obavlja uspješnu privatnu praksu u Poliklinici Zambelli u Rijeci, koju je osnovao nakon dugogodišnjeg kliničkog iskustva u KBC Rijeka, KC Ljubljana, Louisville Hand Surgery (SAD), te privatne prakse u Poliklinici Tagora u Rijeci. Član je Američkog društva plastičnih kirurga (ASPS). Dolaskom vrhunskog stručnjaka za plastičnu kirurgiju u tim poliklinike Marin Med, obogaćena je ponuda usluga Poliklinike. Osim što su dobili vrhunskog stručnjaka, dobili su i vrhunskog čovjeka, naglasio nam je ravnatelj poliklinike Marin Med, dr. Rikard Lenz.

Dr. Lenz nas je podsjetio da u ovom mjesecu slave šestu godinu od osnutka Poliklinike Marin Med, s čime se iznimno ponosi. Naglašava da su otvorili polikliniku koja na razini Hrvatske i šire pruža vrhunsku uslugu u vrhu medicine, prate zadnja dostignuća kako bi ih mogli ponuditi građanima i gostima ako ih zatrebaju. Osim stalnih liječnika, surađuju s vanjskim suradnicima i vrhunskim imenima, među kojima je i dr. Zambelli koji je dio tima od samog početka. Poliklinika Marin Med, osim plastične i rekonstruktivne kirurgije, pruža medicinske usluge u poljima radiologije, anesteziologije, ginekologije, urologije, neurologije, ortopedije, gastroenterologije, kardiologije, vaskularne kirurgije, dermatologije, nuklearne medicine te fizikalne i medicinske rehabilitacije kao i neinvazivnih kozmetičkih tretmana.

"Trudimo se da u Poliklinici svi naši liječnici budu oni kojima bih i ja dao da me liječe, kako bi svi naši korisnici usluga imali što bolju uslugu, ne samo stručnu, nego i ljudsku, jer liječnik nije samo stručnjak, liječnik mora biti i čovjek. Estetska kirurgija je jedan dio usluga koje Poliklinika Marin Med pruža. Dr. Mario Zambelli nije slučajno ovdje, trudili smo se našim sugrađankama i sugrađanima pružiti vrhunske usluge i stručnjake. Nakon uske suradnje ovih šest godina, jer i ja kao anesteziolog po struci moram biti na svakoj operaciji dr. Zambellija, mogu reći da cijenimo što su naši korisnici usluga zadovoljni i ono što je još bitnije da nemamo komplikacija. To je sve skupa jedan paket koji dr. Maria Zambellija stavlja na mjesto jednog od naših vodećih vanjskih suradnika. Posljednje dvije godine u Poliklinici smo imali svjetske kirurge i svjetske kongrese. Kao doktor koji je bio prisutan na operacijama i kod jednih i kod drugih, mogu reći da je dr. Zambelli jedini plastični kirurg koji će raditi u Poliklinci Marin Med, jer je najbolji od svih ", zaključio je dr. Lenz.

Nakon ugodnog razgovora, dr. Lenza smo prepustili njegovim obvezama, dok smo dr. Zambellija obasuli pitanjima o estetskoj kirurgiji, koja zanimaju prvenstveno žene. Sve ono što su žene, možda, željele pitati o estetskim zahvatima, ali su se iz nekog razloga ustručavale, pitali smo dr. Zambellija. Zanimljive odgovore iz iz svog dugogodišnjeg radnog iskustva dao nam je u intervjuu koji slijedi.

Zbog čega ste odabrali upravo plastičnu kirurgiju?

Prije bih rekao da je plastična kirurgija odabrala mene. Došao sam na kirurgiju 1979. godine, prije sam radio u Lošinju kao praktikant. Dr. Frančešković, čuveni kirurg, me pitao želim li ići na plastičnu kirurgiju. rekao sam da želim, nakon čega me odmah poslao u Ljubljanu na školovanje kod profesora Marka Godine. Tamo sam zapravo stekao prva velika iskustva iz plastične kirurgije, uz mikrokirurgiju, kirurgiju ruke i opeklinsku kirurgiju. Zatim sam, zahvaljujući mom boravku u Ljubljani, dobio jednu stipendiju od godinu dana u Americi, pa još jednu stipendiju, tako da sam malo vidio svijeta i educirao se u više centara. Je li estetska kirurgija u Hrvatskoj prestala biti tabu tema?

Postaje sve manje i manje tajnovita, sve više postaje mainstream i ljudi više ne taje da su operirali grudi i noseve, čak na forumima i na Facebooku izmjenjuju iskustva, što je dobro, jer ne treba biti tabu ono što je normalno.

Jeste li se našli u situaciji da ste nekoga odbili operirati i zbog čega?

Da, više puta. Bitno je, zapravo, najvažnije, koga odbijemo, a ne koga operiramo, jer ako izaberemo operirati nekoga tko ima nerealna očekivanja, tko je konfliktna osoba, onda će uvijek biti problema u postoperacijskom tijeku. Bitno je otkloniti one osobe koje kirurški ne možemo zadovoljiti. I trebamo ih prepoznati, to je jako bitno za uspjeh u našem poslu.

Koje su najčešće estetske operacije?

Najčešće radim operacije deformacije nosa, povećanja grudi, smanjivanja grudi, klempavih ušiju, liposukciju, abdominoplastiku, konfiguriranje trbuha i facelift. To je neki standardan repertoar estetske kirurgije.

Žene se sve više odlučuju na operaciju povećanja grudi, koju veličinu žene najviše traže? Jesu li opsjednute velikim grudima?

Činjenica je da je sada jedan trend prema većim volumenima, je li to zbog medija ili zbog naših susjeda, u svakom slučaju žene žele malo veći volumen. Bitno je objasniti pacijentici i educirati je jer sam volumen dojki je sekundarna stvar, prva je stvar oblik dojki. Ako se stavi preveliki implantat, to može narušiti izgled dojke. I jedno i drugo je bitno, da dojka koja je povećana bude skladna.Koje vrste implantata postoje, koja je razlika među njima?

Implantati se razlikuju oblikom i pokrovom. Postoje implantati koji su okrugli, koje imaju svoje indikacije i opravdanje kod nekih. Imamo i implantate anatomske forme, u obliku kaplje, puniji su u donjem dijelu, a manje puniji u gornjem dijelu. U pravilu kod mršavijih žena stavljamo anatomske, kod krupnijih žena stavljamo i anatomske i okrugle. Nije neka bitna razlika. Druga je podjela kako su obloženi implantati. Mogu biti glatki, bez ikakve obloge i teksturirani, koji imaju jednu hrapavu teksturu, i obloženi poliuretanom. Zadnje tri-četiri godine koristim samo implantate s poliuretanom jer su dugoročno komplikacije puno manje, u odnosu na glatke ili teksturirane implantate. Stvara se puno manje kapsula, rotacije, kasnijih seroma i niza ruptura.

Kako odlučujete kojoj ženi odgovara koja vrsta implantata?

Odlučujemo na temelju mjerenja, takozvani biodimenzionalni pristup, na temelju karakteristika dojke žene, njenih želja i karakteristike implantata, izaberemo koji tip implantata je optimalan za pojedinu ženu. To joj predložimo i savjetujemo, ukoliko se složimo, to i napravimo. Vrlo rijetko izlazimo iz tih dogovora, i ako se to dogodi, onda radimo na moju štetu jer to radim protiv svog ubjeđenja, pa nekad ne ispadne kako treba.Koliko dugo traje oporavak nakon zahvata, kad se žene mogu vratiti svakodnevnim obvezama i aktivnostima?

Oporavak traje desetak dana, s tim da treba izbjegavati teže fizičke poslove, teretanu i nošenje teških tereta. 

Koje su moguće komplikacije i koliko su one česte?

Komplikacije se dijele na rane i kasnije komplikacije. Rane komplikacije, kao krvarenja i infekcija, su neminovne kao i svuda u čitavoj kirurgiji. Kasne komplikacije su bitne i povezane su s ovojnicom implantata. Kod teksturiranih i glatkih implantata komplikacije u periodu od deset godina mogu biti 30%. To znači stvaranje kapsule, rotacija, serom, stvaranje tekućine naknadno oko implantata i rupture implantata. Znači svaka treća žena bi se trebala operirati s glatkim ili strukturiranim implantatima. Kod poliuretanskih implantata taj je postotak 1% u razmaku od deset godina. 

Jeste li se ikad susreli sa željom neke pacijentice za nenormalnom veličinom grudi?

To se često javlja, takve pacijentice odbijem, jer je kasnije to povezano s problemima preranog starenja dojke. Veliki implantat rastegne dojku i ona izgleda u redu godinu dana, nakon čega se dojka zbog težine objesi i ne izgleda dobro. Moraju se raditi vanjski rezovi, a takve probleme ne želim.

Muškarci se sve češće odlučuju za estetske operacije, koja je najčešća estetska operacija kod muškaraca?

Najčešća je operacija nosa, zatim ginekomastija ili smanjenje povećanih grudi kod muškarca. 

Jesu li žene hrabrije od muškaraca kad su operacije u pitanju?

Jesu, i trpećije su, lakše izdržavaju probleme i bol. Vole li Dubrovkinje estetsku kirurgiju?

Vole, k'o i svugdje. S time da je Dubrovnik malo razvijenije mjesto, viši je standard i civilizacijski nivo, pa je normalnije da nije tabu i da žene rješavaju sve probleme koje imaju.

Koji su zahvati najčešći kod Dubrovkinja?

Operacija nosa, povećanje grudi, smanjivanje grudi i liposukcija.

Što mislite o ovom "trendu" prevelikog napuhivanja usta?

Nije to trend, to je zapravo jedna greška onih koji to apliciraju. Sve što je previše nije dobro. Kod tih intervencija ne smije biti vidljivo da je nešto rađeno, to je osnov svega. 

Jeste li ikad neku pacijenticu odgovorili od nekog zahvata jer ste smatrali da joj nije potreban?

Da, više puta. 

Jeste li imali zahtjeve pacijentica, u smislu napravite mi korekciju nosa da izgledam kao Angelina Jolie ili napravite mi grudi da izgledam kao netko od celebrityja?

Pacijenti često donose slike s interneta nekih poznatih osoba. To su nosevi koji dobro izgledaju, kao Angelina Jolie ili Nicole Kidman. Nama je uvijek cilj napraviti taj tip nosa, međutim, ako je to nemoguće, mi im to kažemo. Kažemo im da im možemo napraviti nešto slično, pa im napravim simulaciju na kompjuteru da vide kako bi taj nos trebao izgledati. Svim ženama stoje lijepi nosevi, nama je i cilj napraviti lijepi nos kakav ima Angelina Jolie.Mnoge osobe se odlučuju na estetske operacije zbog kompleksa iz djetinjstva i izrugivanja okoline. Koliko estetska operacija psihički promijeni takvog pacijenta?

Promijeni ih začuđujuće značajno. Postoje i žene i muškarci koji su vrlo uspješni i u poslu i u privatnom životu, ali ih smeta neka sitnica, veliki nos još od djetinjstva ili žene koje imaju male grudi pate zbog toga jer ne doživljavaju svoju ženstvenost na odgovarajući način. S jednim malim zahvatom zapravo napravimo puno jer dobiju samopouzdanje, to su začuđujući efekti. Ne prestajem se čuditi kako jedan mali zahvat na nosu jednostavno napravi neku pacijenticu da zabljesne i da se od povučene osobe ekstrovertira. Isto tako i s grudima ili trbuhom. To je jedan od benefita našeg posla.

Zašto većina osoba, posebno žena, negira estetske zahvate koji su vidljivi?

Intimna je stvar svakog pacijenta da se podvrgne nekom estetskom zahvatu i ja to podržavam. Onaj kome to nije bitno to pokaže, a onaj koji prema tom osjeća neku rezerviranost, ne treba se eksponirati.

Koliko je u estetskoj kirurgiji bitna psihologija, razgovor i povjerenje između vas i pacijenta?

Povjerenje je sve, jer se ne može nitko ići operirati kod nekoga u koga nema povjerenja. Povjerenje se stječe našim dugogodišnjim radom jer smo operirali jedan broj pacijenata koji onda daju preporuke. U tom smislu, povjerenje pacijenata prema kirurgu je najbitnije. Nije mala stvar ići se operirati kod nekoga, uvijek se trudimo napraviti najbolje što možemo. Nekad u tome i ne uspijemo, ali je preko 95% i više pacijenata zadovoljno zahvatima. Jesu li danas estetske operacije rezervirane samo za osobe "dubljeg džepa"?

Ne bih rekao, kod nas su cijene drastično manje nego u nekim drugim europskim zemljama. Pokušavamo raditi na istom nivou kao što se radi i u Americi i u Europi, bar što se tiče operacija nosa, grudi i drugih jednostavnijih zahvata. To je taj nivo. Zbog objektivnih okolnosti, ekonomskih, cijene u Hrvatskoj su nekad i pet puta jeftinije nego kod plastičnih kirurga u Italiji, da ne govorim za Ameriku.

Kod Vas dolaze i pacijenti iz susjednih zemalja?

Znaju doći i u Dubrovnik i u Rijeku gdje ja imam praksu. Iz Italije dolaze Talijani, iz Švicarske i Njemačke dolaze naši ljudi koji tamo rade, to je valjda ta preporuka. Iz Italije dolaze jer smo blizu granice. Dolaze zbog ekonomskih razloga jer im je jeftinije i zbog preporuke jer smo nekog njihovog prijatelja ili poznanika operirali na zadovoljavajući način.

Što je za Vas ideal ženske ljepote, što je za Vas lijepa žena?

Za mene kao muškarca lijepa je ona žena koja je lijepa iznutra, žena koja plijeni svojom osobnošću. Može imati ogromni nos ili male grudi, to meni nije bitno. Sa stajališta plastičnog kirurga lijepa je žena koja ima lijepi nos, skladne grudi i lijepo oblikovano tijelo. Mi se bavimo vanjštinom, korekcijom vanjskog izgleda. Zna se proporcionalnost što je idealna ljepota, to je još davno napisao Leonardo da Vinci u svojim traktatima.

Kad bi Vaša djeca odlučila krenuti Vašim stopama estetske kirurgije, bi li ih podržali u toj odluci ili ne?

Podržao bi ih u bilo čemu što im vuče srce. Treba vas srce vuči prema nekom poslu da bi bili uspješni, a ne razum.

Dubrovački ste zet, sa čime se mi ponosimo. Jesu li Dubrovkinje lijepe žene?

Jako su lijepe, visoke, njegovane i educirane. To je jedan posebni milje, Dubrovnik je  jedan mikrokozmos.

Dr. Zambelli, zato Vi i jeste dubrovački zet...


#Likovna kolonija Trnovica

|

Kultura
FOTOGALERIJA: U primorskom selu Trnovica održana jubilarna i međunarodna 20. Likovna kolonija

25.05.2019.  

#ljudi

|

Lifestyle
PREPOZNAJTE IH Tri znaka da netko baš u ovom trenutku misli na vas

25.05.2019.  

#Tehnologija

|

Lifestyle
JEDNOSTAVAN TRIK Evo kako možete očistiti iPhone bez straha od oštećenja

25.05.2019.  

#Kilogrami

|

Lifestyle
ZDRAVSTVENE KORISTI Naslage na trbuhu nestaju brzo uz začin koji svi imaju kod kuće

25.05.2019.  

#vremenska prognoza

|

Vijesti
NAKON DANAŠNJEG SUNČANOG DANA Vrijeme će nas opet gadno prevariti

25.05.2019.  

#GK Montovjerna

|

Vijesti
RADNA AKCIJA NA GORICI Sunčan dan iskoristili za uređenje okoliša oko zgrada (FOTO)

25.05.2019.  

#Vatrogasci

|

Vijesti
INTERVENCIJA NA VOJNOVIĆU Vatrogasci u akciji (FOTO)

25.05.2019.  

Danas na programu Libertas TV
www.libertas.tv

DUBROVNIK

17.3°C

Subota, 25.05.2019.

Max. 

21 °C

Min. 

17 °C

  Vjetar:

S 2.5 km/h  

  Vlaga:

79%  

  Tlak zraka:

1016.4 hPa  

  Oborine u zadnjih 24h:

1.40 mm  

  UV indeks:

-  

  Temperatura mora:

20.4°C  

  Stanje mora:

1 (mirno-naborano) 

  Vidljivost:

20 km  

  Izlazak / zalazak sunca:

05:17 / 20:12  

  Izlazak / zalazak mjeseca:

01:03 / 11:00  

NED

26.05.21 °C

16 °C

PON

27.05.21 °C

16 °C

UTO

28.05.19 °C

17 °C

SRI

29.05.20 °C

17 °C

ČET

30.05.17 °C

15 °C

Izvor:


DHMZ

Tečaj

Kupovni

Srednji

Prodajni

+/- %

EUR

7.399329

7.421594

7.443859

-0.01%

USD

6.612448

6.632345

6.652242

-0.53%

CHF

6.592417

6.612254

6.632091

+0.08%

GBP

8.394973

8.420234

8.445495

-0.09%

Iznos: 

=

Izračun je informativan, koristi se srednji tečaj HNB.
Tečajna lista br. 102, primjenjuje se od 25.05.2019.
Izvor: hnb.hr

Glas Grada i Mozaik - online izdanje  

info kutak  


Naslovnica Opći uvjeti korištenja
Vijesti Politika Gospodarstvo Lifestyle Kultura Sport Crna kronika Zanimljivosti Obavijesti
Kućni ljubimci Dubrovnik očima prošlosti Grad, to ste vi Kad se sinjorine predstavljaju

Impressum: Dajana Brzica, glavna urednica, tel: +385 20 642 776, e-mail: urednik@liberoportal.hr

Novinar suradnik: Ivan Jukić

Fotoreporter: Željko Tutnjević, e-mail: zeljko.libertas@gmail.com

Marketing: Svjetlana Šimunović, direktorica marketinga, tel: +385 20 642 777, e-mail: marketing@libertas.tv

Izdavač: TELE5 d.o.o., Masarykov put 3c, 20000 Dubrovnik   -   Direktorica: Katarina Milat Kralj   -   © TELE5 d.o.o. Dubrovnik


Stranica liberoportal.hr koristi tzv. kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći našu stranicu slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja